Uw netwerkspecialist

Het zekere voor het onzekere: de IPv6 Scan

Als gevolg van het nog altijd groeiende aantal internetgebruikers en de toename van apparatuur met een netwerkfunctie raakt het aantal IP-adressen op korte termijn uitgeput. De oplossing daarvoor is IPv6, een nieuw numeriek systeem dat aan deze schaarste een einde maakt. Om de overgang op dit Internet Protocol version 6 soepel te laten verlopen, zullen bedrijven hun netwerk en aanverwante apparatuur moeten aanpassen. Als specialist op gebied van ICT speelt aaZoo BV in op deze ontwikkeling met de IPv6-scan.

Ooit werd het huidige internetwerk ontworpen om ongeveer vier miljard internet – of IP – adressen te ondersteunen. Een enorm aantal, dat anno 2010 bij lange na niet volstaat om de explosieve groei in netwerktoepassingen het hoofd te kunnen bieden. Behalve computers krijgen ook andere apparaten steeds vaker een netwerkfunctie. Voorbeelden daarvan zijn in een zakelijke omgeving bijvoorbeeld beveiligingscamera’s, telefooncentrales en gebouwbeheersystemen die via internet kunnen worden aangestuurd. De oplossing voor de uitputting van het huidige Internet Protocol (IPv4) staat reeds in de startblokken en heet IPv6. Een belangrijk verschil tussen de beide versies is de lengte van de IP-adressen: 32-bits voor IPv4 en 128-bits voor IPv6. Het aantal IP-adressen is hiermee in theorie oneindig.

Migratie naar IPv6
“Veel fabrikanten leveren apparatuur die al geschikt is voor IPv6, terwijl bestaande apparatuur in veel gevallen met een software-update kan worden voorbereid op het nieuwe protocol”, vertelt Gert-Jan de Boer van aaZoo. “Voorafgaand aan een migratietraject naar IPv6 is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de status van het bestaande netwerk. Mede daarom ontwikkelden wij de IPv6-scan. Daarbij inventariseren we alle netwerkapparatuur bij onze opdrachtgever en onderzoeken we in hoeverre deze ‘IPv6-ready’ is. Op basis van de resultaten doen we vervolgens aanbevelingen voor eventuele vervangingen van apparatuur, zodat bedrijven zichzelf goed kunnen voorbereiden op een overstap naar IPv6. We zien nu overigens al dat de IPv6-capaciteit in de toekomst een verplicht onderdeel wordt in aanbestedingen van de overheid. Het bedrijfsleven moet er op termijn echter ook aan geloven om netwerken goed te kunnen blijven benutten.”

Over aaZoo
Vanuit het hoofdkantoor in Emmeloord verzorgt aaZoo sinds begin van dit jaar ICT-diensten voor middelgrote tot grote bedrijven. De dienstverlening van het bedrijf is gebaseerd op techniek die in dienst staat van de gebruiker. In de filosofie van aaZoo ondersteunt een goede ICT-infrastructuur haar klanten in de belangrijkste bedrijfsprocessen, zonder dat daar ingewikkelde beheertaken voor in de plaats komen.

Voor meer informatie:
aaZoo B.V.
Postbus 1017
8300 BA Emmeloord
E-mail: info@aazoo.nl

Deel dit verhaal:

Geschreven door:

Zoeken:
geen berichten gevonden.

Vragen? Ons professioneel team met experts staat voor u klaar!

Kennis van de modernste technieken, internet of things, DDos
bescherming, WIFI everywhere, Voip, bedrijfsnetwerken...

Maak een afspraak!